ISO/TS 16949 standardı global otomotiv endüstrisi için ISO Technical Committee-TC 176 tarafından oluşturulmuştur. FORD,GM ve CHRYSLER’in hazırladığı QS 9000, Alman VDA6.1, Fransız EAQF ve İtalyan AVSQ standartlarını içerisinde kapsamaktadır.
ISO9000 standardı temeli üzerine otomotiv sektörüne özel gereksinimlerin dahil edilmesiyle oluşturulmuştur. Sürekli geliştirmeyi ve hataların ortaya çıkmamasını sağlayacak temel sistem anlayışına sahiptir.
Her ne kadar QS9000 standardı son dönemde yaygınlaşmış olsa da yeni standart şimdiden yerini almaya hazırdır. 2003 yılına kadar geçerli olacak ve bu tarihten itibaren kullanımdan kalkacak olan QS9000 standardı bu nedenle 2000 yılı revizyonu görmeyecektir.
ISO/TS 16949 International Automotive Task Force (IATF) tarafından ISO/TC 176 temsilcileri ve otomotiv üreticilerinin ve Ticari Birliklerin uzmanlarının katılımı ile geliştirildi.
ISO 9001:2000 ile birlikte ISO/TS 16949:2002, otomotiv ile ilgili ürünlerin dizaynı/geliştirilmesi, üretimi, montajı ve servisi için konulan kalite sistem gerekliliklerini belirlemektedir. Buna ek olarak, araç üretici şirketleri tarafından ayrı olarak gerekli kılınan müşteriye özel gereklilikler de mevcuttur.
ISO/TS 16949:2002, Uluslararası Standartlaştırma Organizasyonu (ISO) ile bağlantılı olarak Uluslararası Otomotiv İş Gücü (IATF) tarafından geliştirilmiştir.
IATF; bir uluslararası araç üreticileri grubundan oluşmaktadır - BMW Group, DaimlerChrysler, Fiat, Ford Motor Şirketi, General Motors Corporation, PSA Peugeot-Citroen, Renault ve Volkswagen - bunun yani sıra ulusal ticaret birlikleri - AIAG (Amerika), VDA (Almanya), SMMT (Ingiltere), ANFIA (Italya) ve FIEV (Fransa). Japon araç üreticileri birliği JAMA da ISO/TS 16949:2002'nin geliştirilmesinde rol üstlenmistir, bu da Japon araç üreticilerinin gelecekte IATF'ye katilimının yolunu açmıştır.
OTOMOTİV YAN SANAYİ; IATF Üyesi Araç Üretici Şirketleri, ISO/TS 16949:2002 uyarınca yan sanayi belgelendirme/uygunluk gerekliliklerini belirlemişlerdir. Otomotiv yan sanayi zincirinde yer alan şirketler, belgelendirme için müşteri zaman-skalaları ile paralel doğrultuda ISO/TS 16949:2002'e geçis için çalışmalarını sürdürmektedirler.
Aşağıdaki Standartlara Dayanır : ISO 9001 (International); QS-9000 (Big Three - USA); AVSQ (ANFIA - Italy); EAQF (FIEV - France); VDA 6.1 (VDA/QMC - Germany).
Bu standart FORD GM CHRYSLER BMW PEUGEOT CİTROEN AUDİ MERCEDES BENZ GME OPEL FİAT BOSCH RENAULT VOLKSWAGEN tarafından tanınmıştır.
ISO/TS 16949 SİSTEMİNİN YAPISI 26.Mart.2002 tarihinde yayınlanan 2. Revizyonu ile ISO9001:2000 standartları ile uyumlu hale getirilmiştir.
ISO/TS 16949 standardı ile, Otomotiv sektörünün bilgi birikimini bir araya toplamak Ürün kalitesini iyileştirmek Tedarikçi zincirini geliştirmek tüm sektörün aynı kalite sisteminde buluşmasını sağlamak Verimliliği arttırmak Ana sanayinin farklı denetim tipleri uygulamasını önlemek Sektörün nitelik ve kalite düzeyini arttırmak Tüketiciye daha güvenilir ürünler sunmak
İzmir ilinde ISO 16949 Belgesi Konusunda, İzmir Başta olmak üzere Tüm Çevre İllerde bulunan firmalar için Hizmet veren firmamızda, Uzmanlarımız En Hızlı, Güvenli ve Ekonomik Çözümlerimiz ile sizinle işbirliği yapmaktan memnun olacaktır. Danışmanlık ve Belgelendirme için İrtibat Tel: 0232 364 49 03
Danışmanlık ve Belgelendirme Talepleriniz için bize ulaşabilirsiniz
Marka Tescil
Markanızı tescil ettirmenizdeki amaç; sadece başkalarının haksız kazanç sağlamasını önlemekten öte, haksız kazanç sağlıyor iddiası ile sizin önlenmenizin de önüne geçmektir. Çünkü; bu durumda,
Patent Tescil Sistemi : Buluş sahibine, buluşunu kullanma ve kullandırma konusunda bir özerklik vererek, diğer insanları da buluşlar yapmaya teşvik eder.
Bir ürünün tümü veya bir parçası yada üzerinde bulunan süslemenin çizgisi, rengi, belirli yapısı, şekli, sesi, esnekliği veya diğer karakteristik özellikleri ile insan duyuları tarafından
Bir Buluşun Faydalı Model Belgesi Verilerek Korunması İçin Taşıması Gereken Nitelikler ; a-Yenilik : Faydalı model başvurusuna konu olan buluş başvuru tarihinden önce